Ställplats Lövhagen och dess omgivningar.

Vi står på en av de två ställplatser som Lövhagen vandrarhem har. Det är ett lugnt och fint ställe. Det kostar 250:- per dygn att stå här.

Baksidan av vandrarhemmet.
Här står vi på en av de två platserna .

Lövhagen och Strandvägen

Det finns ett naturområde i Nynäshamn som heter Lövhagen. Här kan man bada, plocka bär och svamp och fiska i Östersjön. Du kan även upptäcka någon av halvöns unika grottor. Utsikten mot det öppna havet från den slingrande Strandvägen är i sig en unik naturupplevelse.

Naturen är fantastisk med orörd skog, härliga stora, sköna gräsmattor, blått hav och spännande grottor. Ta med dig en picknickkorg och ta en promenad för att uppleva några av de härliga ställen som Lövhagen har. Det är en halvö som skjuter ut i havet söder om Nynäshamn, mellan Gårdsfjärden i öster och Nynäsviken i väster.

Bada från klippor eller från badstrand, du har många val när du väl är här. Ta en promenad runt området på bra uppmärkta spår. Halvön är även känd för sina grottor. Den kanske mest kända är Kärleksgrottan som finns nära Kroksundsudden. Denna grotta består av en åtta meter hög spricka i berget som vidgar sig nedåt. Längst ner är den två meter bred. Törs du gå in?

Om du följer vägen söderut så kommer du fram till Knappelskär. Här finns både stenstrand och sandstrand.

En grotta som är relativt tillgänglig, men kräver lite ansträngning och lite klättring att ta sig ner till är Knappelskärsgrottan. Den ligger längst ut på udden och är 15 meter lång. du kan även nå grottan med båt om du har. Grottan är den största i sitt slag i hela Stockholms län. Ett spännande utflyktsmål med lite äldre barn.

Gemeneman kallar den slingriga vägen för Ringvägen men den heter egentligen Strandvägen och den som sagt slingar sig mellan berget och havet fram till Lövhagen. Det är en enkelriktad smal väg som är mycket omtyck av Nynäshamnarna. Du kan träna längs vägen och sitta och vila på de många parkbänkarna som finns utställda. Det är en vacker, spektakulär natur som du går vid, berg, skog och vackert hav.

1912 hölls kappseglingarna i Stockholm OS. När man skulle ut och titta på segelbåtarna så färdades man ut med häst och vagn och vyn var hisnade som den är även idag. Detta är också den enda plats i Stockholms skärgård där du kan se horisonten från fastlandet.

Havspaviljongen på Nynäs havsbad där du kan ha en spadag om du vill ,ser man från Ringvägen när man går där. En vacker byggnad, med bra restaurang och härliga spabehandlingar.

Så ta en tur till Nynäshamn och dess område. Det är inte bara en plats för resande till Gotland. En ö som vi ska åka till en annan gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *